Wat moet er verplicht mee in de auto op vakantie?

Wat moet er verplicht mee in de auto op vakantie?

Gaat u met de auto op vakantie binnen Europa? Dan zijn er een aantal regels waar u rekening mee moet houden. Regels die het reizen voor iedereen zo veilig mogelijk maken. De gevarendriehoek kent u vast al wel, maar had u ook al aan de alcoholtest gedacht voor in Frankrijk? Wij denken graag met u mee en zetten de belangrijkste regels en tips op een rij.

Groene kaart

De groene kaart is onder meer in België verplicht. Vraag deze voor uw vakantie op tijd aan bij uw autoverzekeraar, omdat deze per post wordt verstuurd. Gaat u op reis met een caravan? De groene kaart hiervoor vraagt u ook aan via uw autoverzekering. Op de groene kaart vindt u het alarmnummer en het nummer dat ingevuld dient te worden bij eventuele schade.

Zorgpasje en alarmnummer van de reisverzekering

Bij medische nood is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met het alarmnummer van óf uw reisverzekering óf uw zorgverzekering. De alarmcentrale neemt de regie over en begeleidt u van A tot Z. Zij zorgen ervoor dat er hulp komt en alles wordt geregeld. Het maakt dus niet uit wie u belt. Uw reis- en zorgverzekeraar werken nauw samen en regelen onderling de afhandeling van eventuele kosten.

European Health Insurance Card

Met de European Health Insurance Card (EHIC) kunt u rekenen op medische zorg in het buitenland en hoeft u geen kosten voor te schieten. De EHIC is geldig in landen binnen de EEG en Zwitserland. Deze gratis pas is persoonsgebonden. Vraag deze daarom voor iedereen in het gezin (ook voor kinderen onder de 18 jaar) apart aan via EHIC.nl of via uw zorgverzekeraar.

Gevarendriehoek

De gevarendriehoek is verplicht in vrijwel alle Europese vakantielanden.

Verbanddoos en brandblusser

Ook een verbanddoos en mini-brandblusser zijn in de meeste vakantielanden verplicht.

Reflectievest

Een reflectievest is in veel landen verplicht. In Italië en Luxemburg zelfs voor alle inzittenden.

Kinderzitje

In bijna alle Europese landen moet een kind tot 150 cm in een kinderzitje zitten. Daarnaast mogen kinderen in Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië onder de 12 jaar niet op de voorstoel.

Waar moet u nog meer opletten bij een autovakantie?

 • Snelheden

  In Duitsland mag u vaak harder dan de adviessnelheid van 130 km/u. Maar als u bij een ongeluk betrokken raakt, bent u altijd aansprakelijk.
 • Alcoholtest

  In Frankrijk is iedere automobilist verplicht om een alcoholtest in zijn/haar auto mee te nemen.
 • Bril

  In onder meer Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk moeten bril- en contactlensdragers een reservebril bij zich dragen wanneer zij achter het stuur zitten.
 • Fietsendrager

  Fietsen of andere items mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.
 • Honden

  In Duitsland en Spanje moet een hond op de achterbank een speciale gordel om hebben. Heeft u meerdere honden? In Italië heeft u dan een hondenrek nodig voor in de auto.
 • Vignet

  Een vignet is verplicht op de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen. Een vignet is verkrijgbaar bij de grensovergangen en in de ANWB-winkels.

Tip: brandstof

De benaming van brandstoffen verschilt van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 'Natural95'. Terwijl dit in Oostenrijk juist 'Super' heet. Het advies is om de benzineterm van uw vakantieland voor de vakantie op te zoeken. Steeds meer landen stappen daarnaast over naar de duurzame brandstof E10. Is uw auto daarvoor geschikt? Doe de E10-check.

Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations. Hierdoor past het vulpistool niet op een 'Nederlandse' auto. Neem daarom verschillende opzetstukken mee op reis. Deze zijn ter plekke namelijk niet verkrijgbaar.

Anderen bekeken ook:

Reisverzekering of zorgverzekering voor medische kosten in het buitenland

Verschil reis- en zorgverzekering

Ongelukjes komen altijd onverwacht, ook op vakantie. Hoe kunt u zich het beste verzekeren?

Wat is het verschil?

Roltrap

Alles in huis gecheckt?

Voorkom met onze handige checklist dat u onderweg ineens denkt: 'zit de deur eigenlijk wel op slot?'

Bekijk de checklist

Selfie

Top 10 geclaimde spullen

Op nr. 1 de smartphone, gevolgd door tablets/e-readers. De zonnebril staat op nr. 3.

Lees de top 10

Doorlopende reisverzekering productpagina

Doorlopende reisverzekering

Gaat u vaker in het jaar op vakantie? Dan is de doorlopende reisverzekering het voordeligst!

Lees hoe voordelig