Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart

Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart (groene kaart)

Met de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart (voorheen bekend als de groene kaart) toont u eenvoudig aan dat uw auto, motor, camper, brommer of scooter verzekerd is. In de meeste Europese landen hoeft u geen exemplaar bij u te hebben. In enkele landen moet u het uitgeprinte exemplaar wel bij u hebben.

Heeft u de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart die we u stuurden toen u de autoverzekering afsloot niet meer? Of is uw exemplaar niet meer geldig? Dan staat deze voor u klaar in Mijn Omgeving. Download de kaart. Bewaar hem op uw smartphone of tablet of print hem. Lukt het printen niet? Of wilt u deze liever per post ontvangen? Vraag deze dan op bij onze klantenservice: 088 810 81 00

U krijgt de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart nog maar 1 keer

U ontvangt uw Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart als u een nieuwe motorrijtuigenverzekering heeft afgesloten. Of als u uw motorrijtuigenverzekering heeft gewijzigd. U ontvangt deze dan met de post of per mail (in pdf-formaat). We sturen de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart niet meer jaarlijks op. Heeft u de kaart nodig, dan kunt u die vinden in Mijn Omgeving.

13 maanden geldig

De Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart is 13 maanden geldig. Heeft u deze per post of via e-mail gekregen? Dan kunt u na deze 13 maanden een nieuwe kaart downloaden in Mijn Omgeving. Heeft u de kaart gedownload? Kijk dan of deze nog geldig is. Zo niet, download de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart dan opnieuw.

Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart op papier of digitaal?

Alleen in Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder nog altijd een papieren Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart nodig. Vanaf 1 juli 2020 mag u deze ook op wit papier printen. De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht op kwalitatief goed papier geprint zijn. Gebruik hiervoor altijd papier dat aan 2 kanten wit is. Een digitale versie is niet geldig.

In de andere Europese landen hoeft u de kaart niet fysiek bij u te hebben. U mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen. Het voordeel van de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart is dat de gegevens eenvoudig en zonder technische hulpmiddelen, kennis van de taal van het land van oorsprong kunnen worden gelezen. Daarom raden wij u aan deze te downloaden op uw smartphone en op deze manier mee te nemen op reis.

Op de landenkaart ziet u voor welke landen u de kaart in de papieren versie bij u moet hebben en voor welke landen het voldoende is om aan te tonen dat u verzekeringsdekking heeft.

De caravan en aanhangwagen

Meestal zijn caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze gekoppeld zijn. Dit betekent dat de Internationale Motorrijtuigenverzekeringskaart van de auto ook voor de caravans en aanhangwagens geldt. Ook als u een speciale caravanverzekering heeft afgesloten.

Gaat u naar landen waar een digitale versie van de kaart genoeg is? Dan is ook voor de caravan of aanhangwagen een digitale versie genoeg. Is in het land van bestemming een papieren versie verplicht? Dan is die ook verplicht voor uw caravan of aanhangwagen.

Soms moet u echter een extra kaart aanvragen voor de caravan of aanhangwagen. Dat moet u doen in deze gevallen:

  • De caravan of aanhangwagen is zwaarder dan 750 kg
  • U reist met de caravan of aanhangwagen naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.