Waar moet u op letten als u medicijnen meeneemt op vakantie?

Geplaatst op : 17 juli 2017
Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, moet u goed opletten wanneer u deze meeneemt op vakantie. Niet alle medicijnen mogen namelijk zomaar mee de grens over. Dit heeft te maken met de Opiumwet. We geven u een indicatie welke medicijnen onder de Opiumwet vallen en vertellen hoe u ervoor kunt zorgen dat u uw medicijnen mee mag nemen.

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bestaat uit twee lijsten. Op de eerste lijst staan middelen die een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen, zoals harddrugs, zware pijnstillers en Ritalin. Op de tweede lijst staan softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Vraag altijd na bij uw arts of uw medicijnen onder de Opiumwet vallen.

Medicijnen mee op reis

Vallen uw medicijnen onder de Opiumwet? Dan heeft u een verklaring nodig om ze mee te mogen nemen op vakantie. Welke verklaring u nodig heeft, is afhankelijk van uw bestemming. Als u binnen het Schengengebied reist, vraagt u een Schengenverklaring aan. Daarin staat dat u de medicijnen op doktersvoorschrift meeneemt en dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. U kunt de verklaring online aanvragen bij het CAK. De verklaring is dertig dagen geldig en geldt voor één medicijn. Als u meerdere medicijnen meeneemt op reis, zult u dus meerdere verklaringen aan moeten vragen. Ook als u langer dan 30 dagen op reis gaat, heeft u meerdere verklaringen nodig. Uw huisarts moet de verklaring altijd voor u ondertekenen.

Als u buiten het Schengengebied reist, heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze kunt u ook aanvragen bij het CAK. Op de verklaring moet een originele handtekening staan van het CAK en van uw huisarts. In dit geval mogen er wel meerdere medicijnen op één verklaring staan. De verklaring is één jaar geldig vanaf de datum dat uw arts hem ondertekent. De medicatie, dosering en reisbestemming moeten overeenkomen met die op uw verklaring. Als dit tussentijds verandert, heeft u dus een nieuwe verklaring nodig.

Vraag een medicijnpaspoort aan

Het is handig om een medicijnpaspoort aan te vragen als u op reis gaat. Dit is niet verplicht, maar geeft wel een handig overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. Dit is handig wanneer u tijdens uw reis bijvoorbeeld uw medicijnen kwijt raakt of wanneer u in het ziekenhuis terechtkomt. Het medicijnpaspoort kunt u aanvragen bij uw huisarts of apotheek. Het paspoort staat echter niet gelijk aan een officiële verklaring. Als uw medicijnen onder de Opiumwet vallen, heeft u dus nog altijd de Schengenverklaring of een Engelstalige verklaring nodig.

Controleer uw verzekeringen

Tot slot is het goed om uw verzekeringen te controleren voordat u op reis gaat. Controleer of uw zorgverzekering ook medische kosten in het buitenland vergoedt en tot welke hoogte dit is. Vaak vergoeden zorgverzekeringen maar tot een in Nederland marktconform tarief. In het buitenland kunnen de zorgkosten aanzienlijk hoger zijn, waardoor u alsnog zelf moet betalen. Kies dan voor een reisverzekering met medische dekking.
Lees meer over: