Handige weetjes over vakantiewerk

Geplaatst op : 7 augustus 2017

Vakantiewerk

Terwijl velen van ons op vakantie gaan, is het voor veel scholieren en studenten de periode om wat bij te verdienen met vakantiewerk. Bij supermarkten, restaurants, schoonmaakbedrijven en vakantieparken zijn veel tijdelijke baantjes beschikbaar.

Van de ongeveer 1,5 miljoen jongeren onder de 25 die een opleiding volgen, heeft meer dan de helft in de zomer een vakantiebaan. En goed nieuws voor de scholieren en studenten die in de vakantie (extra) willen werken: de uurlonen waren nog nooit zo hoog. In de schoonmaakbranche zijn de lonen het hoogst: zo’n 11 euro gemiddeld. Een baan in een café of bij de boer levert gemiddeld minder dan 7 euro per uur. 

Vakantiewerk brengt een extra zakcentje op, maar er zitten ook wel wat voorwaarden aan vast. Als een kind onder de 18 veel verdient, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Verder wordt vaak teveel belasting ingehouden op het brutoloon, dat later weer teruggevraagd kan worden. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar heeft de overheid een handige website gelanceerd met informatie over hun rechten en plichten bij vakantiewerk: http://www.weetjewatjijwaardbent.nl/