Veilig internetten buitenshuis. Zo doet u dat!

Geplaatst op : 24 maart 2016
Veilig internetten buitenhuis. Zo doe je dat!

Uw mail checken in de kroeg, een foto delen vanuit het hotel op vakantie of whatsappen op het vliegveld. Internetten doen we graag! Helaas zijn openbare wifi-netwerken vaak onveilig. Hackers kunnen relatief simpel toegang krijgen tot apparaten die ermee verbonden zijn. Dat wilt u niet, maar u wilt wel blijven internetten. Het liefst: altijd en overal. Veilig internetten buitenhuis, hoe doet u dat?

Zijn openbare wifi-netwerken onveilig?

Kortweg: u kan er vanuit gaan dat alles wat u op een wifi-netwerk doet af te luisteren is door anderen die verbinding hebben met datzelfde netwerk. Wanneer u inlogt op een openbaar wifi-netwerk kan een crimineel toegang krijgen tot uw apparaat. Het is daarom verstandig om internetverkeer op openbare wifi-netwerken te beperken tot het lezen van berichtjes op NU.nl of checken van het weer.

Gebruik uw databundel

Neemt u het liefst geen risico? Eigenlijk is het advies dan heel simpel: maak geen verbinding met een openbaar netwerk. Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum raadt af om gebruik te maken van publieke wifi-netwerken. Wilt u toch onderweg het internet op, dan kunt u beter gebruikmaken van mobiele data. Relatief duur, maar de veiligste keus.

Gebruik een Virtual Private Network (VPN)

In sommige vallen bent u misschien genoodzaakt om gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. In het buitenland is het gebruik van mobiele data vaak nog prijziger. Of wanneer u veel op reis bent voor uw werk wilt u ongetwijfeld kunnen inloggen op een wifi-netwerk zonder zorgen. In dat geval is een VPN-verbinding, een virtual private network, de oplossing! Een VPN-verbinding is als het ware een omleiding van de verbinding naar het thuisnetwerk zodat alle data via uw versleutelde internetverbinding wordt verstuurd. Zodra dat gebeurd is, surft u veilig zonder dat iemand in uw data kan snuffelen.

Welke VPN-dienst is geschikt voor mij?

Er bestaan verschillende VPN-aanbieders die servers aanbieden waarmee u uw netwerkverbinding kunt beveiligen. De gratis diensten zijn vaak beperkt, waardoor het surfen trager is. Prima wanneer u zo nu en dan eens uw e-mails leest op een openbare plek. Gebruikt u regelmatiger internet buitenshuis, dan is een betaald abonnement aan te raden.

Samengevat: Kan ik wel of niet internetten buitenhuis?

Er zijn meerdere mogelijkheden om buitenhuis te internetten. Openbare wifi-netwerken zijn over het algemeen onveilig. Het is daarom verstandig om uw internetverkeer op openbare wifi-netwerken te beperken. Bij twijfel kunt u gebruikmaken van mobiele data via uw provider. Bent u genoodzaakt om regelmatig gebruik te maken van openbare wifi-netwerken? In dat geval is een VPN-verbinding handig. Hiermee kunt u veilig overal op het internet surfen.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: