Veilig autorijden in de winter

Geplaatst op : 11 december 2015

'Ineens voelde ik de auto naar de vangrail glijden'
"De vangrail naderde en in blinde paniek gaf ik een draai aan het stuur. De auto begon te tollen en te glijden. Een paar seconden later stond ik stil. Zonder kleerscheuren, gelukkig. Maar de auto was total loss. En ik stond te trillen op mijn benen."

Autorijden in de winter: 'Ineens voelde ik de auto naar de vangrail glijden'

Dit overkwam onze medewerker Sharona, die vorige maand een (eenzijdig) ongeluk kreeg door aquaplaning. Gelukkig schoot een vriendelijke man haar te hulp. "Want ik had alleen maar heel veel vragen. Wie moet ik bellen? De politie? De verzekering? Welke papieren heb ik nodig? Hoe had ik beter voorbereid kunnen zijn? En had ik dit ongeluk kunnen voorkomen? Het was een harde les, maar ik heb er veel van geleerd en dat wil ik graag delen."

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning kan ontstaan als er water op de weg blijft liggen bij hevige regenval. Als de banden dat water niet kunnen afvoeren, komt er een laagje water tussen de banden en de weg. De banden verliezen dan de grip op de weg en u verliest de controle over de auto.

Wat moet u doen bij aquaplaning?

Laat geleidelijk het gas los en houd het stuur recht. Trap bij een handgeschakelde auto de koppeling in. Zo kunt u meestal voorkomen dat u in een slip raakt. Toch in de slip? Blijf dan kijken én sturen in de richting die u uit wilt.

Kunt u aquaplaning voorkomen?

De belangrijkste oorzaak van aquaplaning is te hard door het water rijden. Pas bij een stevige regenbui dus uw snelheid aan. En probeer sporen te vermijden; bij spoorvorming ligt meer water. Als u een auto heeft met cruise control kunt u die functie beter niet gebruiken als het gaat regenen. Daarnaast is het belangrijk dat de banden van uw auto goed profiel hebben. Het algemene advies van bandenfabrikanten is een profieldiepte van minimaal 2 mm, maar minimaal 3 mm is aan te raden voor de veiligheid. Ook moeten de banden op spanning zijn.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: