Preventietips voor feestelijke dagen

Geplaatst op : 11 december 2015

Wij helpen u graag. Als u schade heeft, maar liever om schade te voorkomen. Enkele tips voor onbezorgd genieten tijdens de feestdagen.

Preventietips voor feestelijke dagen

Wijnvlekken

Een rode wijnvlek in het witte tapijt. Kom dan meteen in actie. Absorbeer eerst zoveel mogelijk wijn met keukenpapier of zout. Spoel de vlek daarna uit met (lauw)warm water.

Veilig koken

Een brandveilige keuken geeft, zeker in de culinaire decembermaand, een veilig gevoel. Gebruik apparatuur met beveiliging tegen oververhitting, wees voorzichtig met spullen die gemakkelijk vlam vatten (thee- en vaatdoeken, schorten, kleding met wijde mouwen) en zorg voor een blusdeken en rookmelder.

Kaarslicht

Bij Kerstmis horen kaarsjes. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen:

  • Laat kaarsen niet branden zonder toezicht.
  • Zet kaarsen minimaal 10 centimeter uit elkaar.
  • Verplaats een brandende kaars niet.
  • Pas op met kaarsen in leuke vormpjes (kerstmannen, rendieren): deze zijn vaak gemaakt van inferieure was en smelten op een onvoorspelbare manier.

Veilige kerstverlichting

Kies lichtjes met een erkend keurmerk. Controleer voordat de verlichting in de boom gaat of alle lampjes goed vastzitten en de elektrische draden niet bloot liggen; dit kan kortsluiting veroorzaken. LED-verlichting is de veiligste keuze.

Hete pannetjes

Gebruik bij gourmetten geen papieren tafelkleed dat gemakkelijk vlam kan vatten. Of gebruik helemaal geen tafelkleed, dan kan niemand er per ongeluk aan trekken. Vlam in de fonduepan? Zorg dat er een deksel klaar ligt, leg die meteen op de pan en zet de warmtebron uit. Ga niet met een brandende fonduepan lopen.

Vuurwerk

Wees voorzichtig met vuurwerk, ook voor de mensen om u heen (de meeste vuurwerkslachtoffers zijn omstanders). Materiële schade kan vaak voorkomen worden:

  • Steek vuurwerk alleen buitenshuis aan. Dat geldt ook voor sterretjes of kindervuurwerk.
  • Zorg voor een stabiele ondergrond om vuurwerk af te steken.
  • Gebruik geen open vuur om het vuurwerk aan te steken.
  • Gebruik alléén een aansteeklont.
  • Zet een vuurwerkbril op. Deze koopt u bij de vuurwerkverkoper.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat anderen u materiële schade toebrengen? U doet er goed aan om uw auto op een veilige plek neer te zetten en uw brievenbus dicht te plakken. Zit uw brievenbus in de voordeur? Zet er een emmer water onder.

Check uw verzekering

Helaas kunt u niet alles voorkomen. Daarom wilt u goed verzekerd zijn. Een opstalverzekering voor schade aan uw huis, een inboedelverzekering voor ongelukjes in huis en een autoverzekering voor die vuurpijl onder uw auto. Als u of iemand uit uw gezin per ongeluk schade bij iemand anders veroorzaakt, dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade. Wilt u weten of u alles goed geregeld heeft? Wij helpen u graag. Dan kunt u zorgeloos genieten van de feestdagen.

Stel uw vraag


Interessante links voor u:

Geen feest voor inbrekers. Lees onze inbraakpreventietips.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: