Herstel woningmarkt door subsidies en schenkingen

Geplaatst op : 22 juli 2014

Het herstel op de woningmarkt is voor een groot deel te danken aan subsidies van de overheid en leningen of schenkingen van familieleden. Bij een kwart van de woningaankopen speelt deze financiële hulp een rol.

Dit concludeert de Volkskrant na een inventarisatie bij onder meer notarissen, makelaars, de Belastingdienst en het Kadaster.

Tien tot vijftien procent van de woningaankopen werd in de eerste helft van dit jaar gefinancierd met een schenking van de ouders. Tienduizenden ouders maakten gebruik van de tijdelijke mogelijkheid om hun kinderen tot honderdduizend euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van de hypotheek. Het aantal schenkingen ligt nu zeventien keer zo hoog als drie jaar geleden. Gemiddeld wordt zestigduizend euro geschonken. Bij acht tot negen procent van de woningtransacties werd geld geleend van familieleden via de familiebankconstructie. Dat is ongeveer net zo vaak als in eerdere jaren.

Bij vier tot zes procent van de aankopen speelde een starterslening van het rijk, de gemeente of de provincie een rol. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. De gemiddelde starterslening, die aanvullend werkt op de hypotheek, bedraagt 28.500 euro.

Bron: FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: