Corporaties verhogen huren maximaal

Geplaatst op : 29 april 2014

Bijna twee op de drie woningbouwverenigingen laten de huren op 1 juli maximaal stijgen. Nog eens twintig procent zit met de huurstijging dicht tegen het maximum aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Persdienst onder honderd corporaties verspreid over het land.

De corporaties mogen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) de huren met een hoger percentage laten stijgen dan de inflatie. Voor lagere inkomens met een brutojaarinkomen van 34 duizend euro of lager, betekent dat een stijging van maximaal 4 procent. De huren van middeninkomens en hogere inkomens mogen met respectievelijk 4,5 en 6,5 procent omhoog. De hogere inkomens van ruim 43 duizend euro of hoger krijgen het vaakst de maximale huurverhoging voorgeschoteld: in 88 procent van de gevallen. Bij middeninkomens (ongeveer 34 tot 43 duizend bruto) stijgt bij driekwart van de gevallen de huren maximaal.

Bijna veertig procent van de huurders vreest in geldnood te komen als woningcorporaties in juli de huren verhogen. Dit concludeert Eenvandaag na een peiling onder zevenduizend huurders die lid zijn van het opiniepanel van het tv-programma. Het kabinet hoopt dat door de prijsverhoging mensen met een goed inkomen verhuizen naar een andere woning. Maar van de panelleden die naar eigen zeggen een zogeheten scheefwoner zijn, denkt slechts elf procent dat de maatregel helpt. Tachtig procent ervaart geen stimulans om dan maar een ander huis te zoeken. Woningzoekenden geven aan dat het door lange wachtlijsten bij de woningcorporaties en de hoge prijzen voor een particulier huurhuis zeer lastig is om een nieuwe woning te vinden.

Bron: FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: